sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Milloin jätteestä tuli jae?

Asia, joka ei ole tärkeistä tärkein, mutta jota aina silloin tällöin mietin: milloin jätteestä tuli jae? Esimerkiksi hautausmailla roska-astioiden kyljissä on sanoja "energiajae, puutarhajae". Samoin lounasravintoloiden lajittelupisteissä: "biojäte", mutta "energiajae". Mikä ihmeen jae? Eikös se ole jätettä? Eikö jakeita ole ennen ollut vain Raamatussa? Koska niistä on tullut kierrätyskamaa?

Sama juttu entisen sairasloman kanssa. Ennen oltiin sairaslomalla, nyt sairauslomalla. Ja edelleen: ennen ihmisillä oli käyttötilejä, nyt ne ovat käyttelytilejä. Vihjataanko tuossa siihen, että nykyään rahaa käytellään kevyemmin perustein kuin ennen, jolloin sitä käytettiin?

Pitäisi varmaan lukea Kielikelloa säännöllisemmin, ehkä nämäkin uudissanat on siellä esitelty. Suuri osa ns. väkisin tehdyistä uudissanoista jäänevät vain esittelyn asteelle. Muistan opiskeluajoiltani mm. suomalaisen vastineen roll on -deodorantille. Kotimaisten kielten tutkimuskeskus esitti suomalaiseksi vastineeksi sanaa "kieppo". Hihii.

Kielenhuoltomiettein kohti alkavaa viikkoa!

P.S. Vielä lisäys: milloin Richterin asteikosta siirryttiin magnitudiin....? Eikös näistä voisi jotenkin uutislähetyksissä tiedottaa? Edes loppukevennyksessä. Kiitos.

2 kommenttia:

  1. Miten jäte voi olla jae - onko olemassa jaevesilaitos, jaepalvelu ja niin edelleen...? Epäilenpä!
    Enäähän ei ole myöskään siivoojia, on vain siistijöitä. Ihan kuin siistijät vain vähän huiskuttaisi pölyrättiä ja kas - pinta kimmeltää.

    Omaa äidinkieltä rakastavana olen aikeissa liittyä Nykysuomen seuraan.
    ...Kunhan siistimiseltä ja jakeiden lajittelulta kerkiän;o)

    Seuraavaa tekstiäsi odotellen!

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä! Nykysuomen seura kuulostaa hyvältä; just googletin... Saisikohan sieltä alennusta, jos liitymme ryhmässä?

    - Tupuna -

    VastaaPoista

Hei, ja kiva, kun kommentoit! Kommenttisi julkaistaan vahvistuksen jälkeen.

t.Tupuna