perjantai 9. maaliskuuta 2012

Pahoittelen, mutta nyt en ymmärrä...

Olen jo aiemmin kirjoittanut blogissani Helsingin Design Capital -vuodesta. Kuten kaikkiin teemavuosiin, myös tähän liittyy suuri määrä erilaisia teemavuosituotteita, joista jotkut ovat aiheenmukaisia ja osuvia, jotkut taas eivät niinkään.

Ostin alkuvuodesta riemuissani Arabian teemavuosimukeja, jotka ovat myynnissä "Kotikaupunki"-tuotenimellä. Sarjan, johon kuuluu neljä mukia (Puisto, Meri, Kortteli ja Keskusta), on suunnitellut vuonna 1978 Helsingissä syntynyt tekstiilisuunnittelija Miira Zukale. Arabian lokakuussa 2011 julkaisemassa lehdistötiedotteessa kerrotaan, että "Zukalen ehdotuksesta Arabian kotikaupungin tunnelma oli aistittavissa välittömästi". Yhdyn tuohon lausahdukseen.

Nämä kaikki neljä mukia ovat nähtävissä mm. Arabian verkkokaupassa, eli täällä.

Alkuvuodesta tuli myyntiin myös Iittalan HEL2012-tuoteryhmä:



Tuotteiden kuvat: www.iittala.fi

Näin nämä tuotteet ensin lehdessä, sen jälkeen "livenä" kaupassa. Vaikka kuinka yritin, en saanut niihin oikein minkäänlaista otetta, ne eivät tuntuneet "omilta", eivätkä lainkaan helsinkiläisiltä. Lieneekö syynä se, että näiden Helsingin merkkivuoden tuotteiden suunnittelijaksi on valittu ruotsalainen suunnittelija? Kaikki kunnia Per Josephsonille (lisätietoa hänestä mm. täältä), mutta hän ei, luonnollisestikaan, mielestäni tavoita hitustakaan helsinkiläisyydestä, eikä myöskään suomalaisuudesta. Siihen ei riitä se, että lätkitään astian kylkeen Olavi Virta, Juha Mieto tai Mannerheim. "Varastan, sämplään ja annan itseni inspiroitua suurista mestareista", kommentoi Josephson itse omaa taidettaan.

Tälle varastamiselle ja sämpläämiselle on aivan taatusti oikea aika ja paikka, mutta mielestäni se ei ole Iittalan Helsinki Design Capital -tuotteissa.

Poikkeavat mielipiteet ovat tervetulleita, mutta tässä asiassa päätäni on vaikea kääntää... Jään jännityksellä odottamaan, millaisia teematuotteita tämä merkkivuosi tuo vielä tullessaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei, ja kiva, kun kommentoit! Kommenttisi julkaistaan vahvistuksen jälkeen.

t.Tupuna