perjantai 13. tammikuuta 2012

Sympaattinen ja persoonallinen konserttikokemus

Palailen vielä hetkeksi joulutunnelmiin.

Muutamia päiviä ennen joulua minulla oli tilaisuus osallistua viehättävään illanviettoon säveltäjä Joonas Kokkosen kodissa, Villa Kokkosessa (www.villakokkonen.fi). Villa Kokkonen on Alvar Aallon piirtämä tunnelmallinen villa Järvenpäässä. Tuo "villa"-sana istuu mielestäni jotenkin huonosti suomen kieleen, mutta tuntuisi hieman oudolta kirjoittaa tuohon myöskään "koti" tai "rakennus". "Villa" lienee siis oikea valinta.

Villa Kokkonen on siis Joonas Kokkosen ja hänen perheensä koti, jossa säveltäjä asui kuolemaan asti v. 1996. Rakennus on yksi harvoja Aallon yksityiskodiksi piirtämistä rakennuksista, ja se rakennettiin vuonna 1969. Rakennuksen sydän on heti ulko-ovesta sisään tultaessa vasemmalla puolella avautuva Joonas Kokkosen yhdistetty työhuone, olohuone ja ateljee. Rakennus on yhdessä tasossa, ja siinä on - ainakin sisäpuolella - selkeästi havaittavissa olevia "Aalto-muotoja", eli vähemmän teräviä kulmia ja enemmän "aaltomaljakkomaisia" linjoja.

Missäköhän tässä kuvassa on rakennus....? :-)

Villa Kokkosen työ- ja olohuone.
Kuvat: www.finnguide.fi

Olisi ollut mielenkiintoista nähdä rakennus myös ulkoapäin, mutta joulukuun illan pimeydessä tutkimusmatka ulkona ei oikein houkuttanut. Täytynee palata Järvenpäähän ensi kesänä.

Tällä hetkellä Villa Kokkonen on vuokrattavissa yritystilaisuuksiin, kokouksiin, perhejuhliin yms, ja siellä pidetään myös pienimuotoisia konsertteja. Joulukonsertti, jossa kävin, on muodostunut useille perheille jo traditioksi, ja joulukonsertin lisäksi vuosittaisessa ohjelmassa on uudenvuoden konsertti. Jouluisessa konsertissa oli todella lämmin tunnelma, ja jokainen kuulija toivotettiin erikseen, kädestä pitäen, tervetulleeksi. Yleisö istui kiltisti Aalto-jakkaroilla ja kuunteli pianinsti Elina Viitailan ja bassobaritoni Antti A. Pesosen esittämiä joululauluja, niin perinteisiä kuin uudempiakin. Välillä laulettiin myös yhteislauluja, ja lopuksi oli tarjolla Villa Kokkosen perinteistä porkkanakakkua kahvin kera. Ehkäpä Villa Kokkosessa vallitsi vielä Joonas Kokkosen taiteilijahenki, tai sitten Aallon arkkitehtuurin luoma poikkeuksellinen tilan tuntu, tai sitten koko ilmapiirin saivat aikaiseksi isäntäpari Viitaila & Pesonen. Tai sitten kaikki nämä tekijät nivoutuivat hienosti yhteen mieleenpainuneeksi kokemukseksi.

Sympaattinen ilta. Kiitos, että sain olla mukana!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei, ja kiva, kun kommentoit! Kommenttisi julkaistaan vahvistuksen jälkeen.

t.Tupuna