tiistai 11. joulukuuta 2012

Nuoruuden joululaulu

Marraskuussa 1984 nauhoitettiin Lontoon Notting Hillissä sijaitsevalla studiolla joululaulu sekä kuvattiin sen tekemisestä kertova video. Studiolle kokoontui merkittävä määrä silloisia britti-pop-musiikin johtavia nimiä, yhteiskuvassa muusikoita oli hieman yli neljäkymmentä.

Joululaulun sävelsivät Boomtown Ratsin Bob Geldof ja Ultravoxin Midge Ure, ja laulun myyntitulot lahjoitettiin hyväntekeväisyyteen lievittämään Etiopian nälänhätää. Englannissa tätä joululaulua myytiin singlenä noin 3,7 miljoonaa kappaletta, ja se säilyi myydyimpänä singlenä aina vuoteen 1997 asti, jolloin Elton Johnin prinsessa Dianan muistoksi levyttämä "Candle in the wind" nousi kaikkien aikojen myydyin -listan kärkeen viiden miljoonan kappaleen myynnillään.

Kyseessähän on tietysti Band Aid -projektin kappale "Do they know it's Christmas". Pidetyimpien, perinteisten joululaulujen rinnalla tämä on yksi niitä joululauluja, jonka kuuleminen tuo minulle joulun. Se muistuttaa teini-iän vuosista ja jouluista, videolla näkyvien laulajien fanituksesta, maailman hädän tunkeutumisesta musiikkivideoiden höttöiseen maailmaan... Nuoruudesta.

Pitääkseen tästä kappaleesta täytyy varmaankin olla juuri tietyn ikäinen, tuon aikakauden nuorena elänyt ja kokenut. Ja vaikkei kappaleesta suuremmin pitäisikään, voi videon katsoa joko a) muusikoita tunnistaen (bongaa mm. tuuheatukkaiset Bono ja George Michael, eturivin "muka-rentoihin-vaatteisiin-puetut Bananaraman naiset, alati huolestuneen näköinen Bob Geldof....) tai b) kasariolkatoppauksille ja takatukille hymyillen.

Tiesitkö muuten, että mm. Kissin Gene Simmons ja Ace Frenchley olivat mukana soittamassa, vaikkei heitä videolla näykään?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei, ja kiva, kun kommentoit! Kommenttisi julkaistaan vahvistuksen jälkeen.

t.Tupuna