tiistai 26. kesäkuuta 2012

Ilahduttavaa uudisrakentamista

Ajelin juhannuksena vanhempieni luota takaisin Helsinkiin niitä "pikkuteitä", joita ei koskaan normaalisti tule ajettua. Moottoritiehän on niin paljon kätevämpi ja nopeampi - ja tylsempi. Päädyin alueelle, joka erilaisuudellaan kutsui pysähtymään läheiselle bussipysäkille. Katselin ympärilleni ihmetellen uusien talojen värikkyyttä ja persoonallista ulkoasua; piti oikein rakennuttajan kyltistä tarkistaa, missä olen! :-)

Kuva: www.taloforum.fi



Kyltistähän se selvisi. Olin päätynyt Helsingin Alppikylään!

Kuva: www.mtv3.fi

En valitettavasti tajunnut ottaa valokuvia, joten täytyy turvautua niihin, joita netistä löytyy: toivottavasti saat niistä kuitenkin edes ylimalkaisen kuvan innostukseni syystä. :-)

Kotona perehdyin tarkemmin Alppikylän konseptiin, ja tässä lyhyesti tietoja "Uutta Helsinkiä" -nettisivustolta: Alppikylä sijaitsee Tattariharjulla, ja sen lähistölle rakentuu toinen, uusi asuinalue, Ormuspelto. Alppikylään on vuoteen 2015 mennessä suunnitteilla asunnot noin 2.000 asukkaalle, nykyistä enemmän työpaikkoja, sekä entistä enemmän katuja ja kaupunkipuistoja. Alppikylään tulee useita eri asuntotyyppejä, mutta pääosiltaan sinne rakennetaan kaupunkipientaloja. Näiden tontit ovat 250 - 330 neliön kokoisia, ja tonteille voi rakentaa jopa 180 asuinneliön talon. Jokaiseen asuntoon tulee olla oma sisäänkäynti suoraan kadulta, joten etupihaa ei taloon saa. Pieni takapiha on kuitenkin mahdollinen.

Kuva: www.laituri.hel.fi
Olen usein miettinyt, miksei enää rakenneta yhtä kauniita taloja kuin mitä esimerkiksi Töölön ja Kruununhaan 40-luvulla rakennetut kerrostalot ovat. Eiranrannan vanhat talot ovat myös hykerryttävän kauniita, ja niinpä minusta oli ikävää, että siihen viereen kovan kohun saattelemana rakennetut Eiranrannan "ökytalot" ovat sellaiset kuin ovat. Anteeksi vain kaikki toisella tavalla ajattelevat, mutta mielestäni niissä ei ole minkäänlaista henkeä eikä ajatusta, ja ne ovat kylmiä ja kolkkoja ja luotaantyöntäviä. Ero vanhaan rakennustyyliin vielä korostuu niiden kauniiden, vanhojen rakennusten vieressä.

Alppikylä ilahdutti ja riemastutti väreillään ja monimuotoisuudellaan, jotka toivotan tervetulleiksi, jos ei kerran tuota vanhaa rakennustyyliä ja -tapaa enää saa takaisin. :-)  Myös Helsinki-Vantaan lentoaseman lähettyvillä sijaitseva Kartanonkosken asuinalue on mielestäni kaunis, ja Töölöstä löytyvä taloryhmä "Oscar - Grammy - Emmy", eli "Töölön Stage" saa aina hymyn huulilleni.

Kartanonkosken värejä. Kuva: www.kivitalo.fi

Töölön Stagea. Kuva: www.srv.fi

Yhteenvetona mielipiteestäni: en ymmärrä mitään rakennusmääräyksistä, mutta arkipäivän piristykseksi toivon persoonallisempia ja värikkäämpiä ratkaisuja myös kaupunkien keskustoihin ja kerrostalorakentamiseen!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei, ja kiva, kun kommentoit! Kommenttisi julkaistaan vahvistuksen jälkeen.

t.Tupuna