torstai 31. toukokuuta 2012

Lisää tällaisia kahviloita!

Lounastin muutama päivä sitten hyvän ystäväni kanssa minulle entuudestaan tuntemattomassa helsinkiläiskahvilassa, Café Balzacissa. Miten hyvä mieli siellä käymisestä tulikaan! Aito ja iloinen palvelu, herkullinen ruoka ja maukas kahvi tekivät tiistailounaasta todella nautittavan.

Internetin saloista sain selville, että Café Balzacin periaatteena on tarjota tuoretta, itse tehtyä ruokaa: herkullisten sandwichien leipä leivotaan itse ja leivät valmistetaan tilauksesta, leipien täytteet (mm. lihat, vihannekset) paistetaan ja grillataan itse - teollinen ruoka on pannassa. Näiden periaatteiden mukaan valmistettu lounasannokseni, rakuunaista porsasta, varhaisperunoita ja sipulia, oli suussasulava ja herkullinen. Myös ystäväni nauttima katkarapusalaatti näytti herkullisen tuoreelta ja raikkaalta, ja siltä se myös maistui. Jälkiruoaksi nautimme latte-kahvit - kuumina ja vähävaahtoisina. Nam!

Kuva: www.cafebalzac.fi
Kahvila on sijainniltaan "Helsingin parhaiten varjeltu salaisuus", kuten joku kävijä kirjoitti. Café Balzac löytyy Iso Roobertinkadun sisäpihalta (Iso Roba 3 - 5), ja aukioloajat sekä päivän ruokalistat voi tarkistaa tästä linkistä.

Tällaisia kahviloita olen todellakin kaivannut monien persoonattomien ketjukahviloiden aikana.

Café Balzacin henkilökunta (jos tähän tekstiin joskus täällä törmäätte): kiitos! Minusta tuli fani! 

maanantai 28. toukokuuta 2012

Kerta kiellon päälle!

Niin uskomatonta kuin se (minusta) onkin, supersuosikkini Joshua Ledet ei sitten voittanutkaan American Idolia. No, emmeköhän me hänestä kuule jatkossakin: itse odotan ainakin innolla hänen tulevaa levyään! Tuleeko siitä cover-versioita täynnä oleva levy, ja jos ei, minkäköhänlaisia uusia kappaleita Joshualle sävelletään?

Sitä odotellessa, vielä kerran:

Joshua Ledet, ja hänen loistava kykynsä tuoda kuluneeseenkin tekstiin tuore tulkinta.

Aurinkoista toukokuista viikkoa Sinulle, lukijani!


tiistai 22. toukokuuta 2012

Ei se ole niin helppoa....

... tuotenimien valinta Suomen markkinoille, nimittäin. :-)



Hyvä mieli tällaisista kyllä tulee! :-)

Nuoruushaikeutta jälleen ilmassa: Robin Gibb

Sunnuntaisessa Dionne Warwick -konsertissa Dionne mainitsi The Bee Gees -yhtyeen muutamien hittiensä säveltäjinä. Tieto oli minulle uusi, ja hetken verran siellä Musiikkitalon salin hämäryydessä mietin, että "olipa muuten kiva se parin viikon takainen uutinen, jossa kerrottiin, että Robin Gibb oli herännyt koomasta ja päässyt kotiin".

Tänä aamuna näin sitten uutisen, että 62-vuotias Robin Gibb oli kuollut sunnuntaina pitkään sairastamaansa syöpään. 70-luvun The Bee Gees -bändistä ei enää ole elossa kuin isoveli Barry; Robinin kaksoisveli Maurice kuoli jo vuonna 2003.

Kuva: www.uutisaalto.fi


Ihan samalla tavalla, kuin Donna Summerin lp:n saaminen on painunut mieleeni, niin myös SEN 70-luvun hittialbumin, Saturday Night Fever -soundtrackin, kannet ovat painuneet mieliini. Miten jännittävältä tuntuikaan alle 10-vuotiaana katsella värikkäitä kuvia John Travoltan tähdittämästä elokuvasta, jota ei silloin päässyt elokuvateatteriin katsomaan. Sitten, kun ikää olisi ollut riittävästi, elokuva oli jo unohtunut teattereiden hyllyyn pölyyntymään, ja kun sen sitten viimein näki, niin ajan hammas oli jo tehnyt siitä enemmänkin hellyyttävän kuin lumoavan... Mutta se musiikki: se elää, tehoaa ja uppoaa edelleen!

Kuva: www.everyjoe.com


The Bee Geesin historia alkaa jo niinkin kaukaa kuin vuodesta 1958, jolloin Man-saarella syntyneet Gibbin veljekset palasivat isänsä kotikaupunkiin, Manchesteriin, ja alkoivat siellä musisoida yhdessä - ensin, kuin enteellisesti, paikallisessa elokuvateatterissa. Reilun kymmenen vuoden kuluttua, eli 60-luvun loppupuolella, yhtye teki ensimmäisen todella suuren hittinsä, "Massachusettsin". Ja kun vielä kymmenen vuotta kului, räjähti se suurin potti. Vuonna 1977 julkaistiin disco-buumin lippulaivaelokuvan, The Saturday Night Feverin, soundtrack, josta tuli useiden vuosien ajaksi maailman eniten myyty albumi; vasta Michael Jacksonin Thriller-albumi ohitti sen myyntiluvuissa 1980-luvun puolivälissä.

Levyltä löytyvät Gibbin veljesten tekemät hittibiisit How deep is your love, You should be dancing, Stayin' alive, More than a woman, Jive talkin'.... Edelleen "nannaa" tuon ajan disco-lapselle. :-)



maanantai 21. toukokuuta 2012

Dionne, oi Dionne...

Tulin juuri kotiin Dionne Warwick -konsertista Musiikkitalosta. Olipa loistava ilta! Lepoa ja stimulointia saivat samaan aikaan niin silmät, korvat kuin mielikin...

Viisihenkinen bändi asteli rauhallisesti lavalle asianmukaisissa tummissa puvuissa ja aloitti Walk on by -kappaleen intron. Hieman heidän jäljessään lavalle asteli Dionne Warwick, hopeanharmaissa pyjama-tyyppisissä silkkihousuissa, lämpimän oranssissa valuvalinjaisessa jakussa sekä - jippii - kimaltelevissa kengissä! :-) Mietin näet ennen konserttia, että olen tosi pettynyt, jos ei Dionnella ole kimaltelevaa esiintymispukua. Lapsuuteni musiikkivideot, joissa hän lauloi Heartbreakeria, ovat jääneet mieleeni videoina, joista ei kimallusta, kimmelystä ja glitteriä puuttunut.

Ulkoiset ainekset hyvään iltaan olivat siis kasassa: sopivasti kimallusta, mutta ennen kaikkea esiintyjän ikään sopivaa tyylikkyyttä. Tuli mieleeni loistavasti ikääntynyt Tom Jones, joka hyvin istuvassa puvussaan ja harmaantuneissa kiharoissaan oli viimeksi näkemässäni konsertissa reilusti ikäisensä näköinen ja oloinen - ja juuri siksi niin "hottis". Sitä samaa ei voi sanoa niistä kynsin ja hampain nuoruusvuosien tyylistään kiinni pitävistä laulajista, jotka vielä päälle kuusikymppisinä pukeutuvat kireisiin, sepaluksesta nyöritettäviin nahkahousuihin ja napaan asti avoimeen paitaan (enkä nyt puhu Rolling Stoneseista, joille tuo tyyli yllättäen kyllä edelleen sopii!)... Yhtä vaikeaa oli kuvitella, että Dionne olisi astunut lavalle joko rikkinäisissä farkuissa ja napapaidassa tai minimekossa, jonka helma ja kaula-aukko kohtaisivat jossain vyötärön kohdalla. :-)

Konsertti alkoi Dionnen lyhyellä puheenvuorolla: hän toivotti kaikki tervetulleiksi ja toivoi, että meillä katsomossa olisi yhtä mukavaa kuin hänellä ja muusikoilla tulisi lavalla olemaan. Mukana saisi laulaa, mukana saisi taputtaa, ja illan oli tarkoitus olla  nautittava. Ja sellainen siitä tulikin: konsertti pyörähti käyntiin tunnettuja Dionne-hittejä sisältävällä sikermällä, ja sen jälkeen hittejä kuultiin vino pino: jo mainittu Walk on by, Alfie, Do you know the way to San Jose, uuden rytmin ja sovituksen saanut Say a little prayer, yhteislauluosuuden (tietysti!) sisältänyt Heartbreaker, That's what friends are for, Anyone who had a heart, What the world needs now - sekä henkilökohtainen suosikkini, mielestäni illan parhaimmaksi kappaleeksi kohonnut I'll never love this way again.

Kuva: www.zimbio.com


Viisihenkinen bändi svengasi hyvin, ja riitti hyvin illan tarpeisiin. Rumpali, perkussionisti, basisti ja pianisti/kapellimestari näyttivät Dionnen tavoin elävän ja hengittävän musiikkia, mutta kosketinsoittaja herätti minussa ainakin konsertin aluksi kysymyksen, oliko hän ihminen vai penkille nostettu robotti.... Erityisesti Greyn anatomian Tohtori McDreamyltä näyttänyt perkussionisti veti kyllä pisteet kotiin, varsinkin latinalaisrytmien pyörteissä. Tuosta ulkonäöstä en kyllä ole varma, koska näköni on huono, ja etäisyyttä oli vähintäänkin riittävästi - mutta sallittakoon tämä olettamus... :-)

Dionnen ääni olikin sitten luku sinänsä. Yli 70-vuotiaan, ikänsä laulaneen taiteilijan ääni oli rosoisempi, kuin mitä olin odottanut, mutta se ei kyllä ainakaan minua haitannut. Ensimmäisen kappaleen aikana sitä ajatteli, että "Oho, onpa raspia kertynyt vuosien varrella ääneen", mutta hetkeäkään ei minua pelottanut, etteikö konsertista ja kaikista sen kappaleista olisi selvitty. (Joku "virallinen" kriitikko varmaan kirjoittaa juuri jotain päinvastaista.....) Sävellajit olivat mielestäni samat, kuin levytyksissäkin, ja pisteitä ropisi siitä ammattitaidosta, jolla kappaleiden korkeimpia kohtia käsiteltiin. Mahtava musikaalisuus tuotti lukuisia eri melodiavariaatioita, jotka napsahtivat sovituksiin kuin piste i:n päälle. Jos/kun tarkoitus oli hetkittäin kiertää ja väistää kappaleen korkein kohta äänenkäytöllisistä syistä, se ei kyllä jäänyt päällimmäiseksi ajatukseksi mieleen. Ja juuri, kun ajatteli, että "olipas tässä kappaleessa monta raspikohtaa", niin seuraava kappale vedettiinkin sitten yhtenäisellä, kirkkaalla äänellä.

Jännittävä havainto oli se, että ääni oli rosoisempi, kun Dionne lauloi seisten. Kun hän istui ja lauloi, ääni soi kirkkaammin ja tasaisemmin. Hmm. Olikohan tuo vain sattumaa, vai olikohan sille joku oikea selitys.....?

Kuva: www.zimbio.com


Väliajaton konsertti oli liian nopeasti ohi. Lämpimästi yleisöä kiitettyään Dionne Warwick jätti esiintymislavan, eikä enää palannut encorea varten takaisin, vaikka helsinkiläisyleisö tarmokkaasti taputtikin. Silti jäi sellainen tunne, että yleisö ei lähtenyt kiukkuisena, vaan kiitollisena siitä, että oli saanut olla Dionnea kuuntelemassa.

Kaiken kaikkiaan illasta jäi todella hyvä fiilis. Vuosikymmenten uran jälkeen Dionne jaksaa olla läsnä, jokaikisessä kappaleessa, jokaikisessä fraasissa. Vaikka laulujen tekstit eivät ole mitään korkealentoista lyriikkaa, vaan ennemminkin "perinteisiä" rakkauslauluja, hän puhaltaa niihin uuden hengen vaihtelemalla tekstin painotusta säkeistö säkeistöltä. Dionne esitteli taustamuusikkonsa huolellisesti, ja piti huolen, että taputimme heille riittävän lujaa. :-) Keskinäinen arvostus solistin ja taustamuusikkojen välillä oli selvästi havaittavissa, samoin kuin ilo musiikin tekemisestä.

Olen onnellinen ja iloinen, että sain edes kerran elämässäni olla livenä kuuntelemassa Dionne Warwickiä. Henkilökohtaisesti en usko, että hänen kiertueensa enää yltävät Suomeen saakka, mutta olen mielelläni väärässä.

Tänään siis kohti töitä keikalta ostettu cd-levy auton cd-soittimessa: "You looked inside my fantasies, and made each one come true. Something, no one else had ever found a way to do. I've kept the memories, one by one, since you took me in. I know I'll never love this way again... "

Kuva: www.forbes.com


sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Illan musiikkivieras: Dionne Warwick

Bloggerin tilastointi kertoo, että tämä teksti on sadas Tupunan blogin teksti! Suomisen Ollia lainatakseni: "Ai hurja!" Kylläpä on aika sitten blogin aloituksen kiitänyt, en olisi uskonut aloittaessani, että saan sataa tekstiä kirjoitettua, ja nyt taas tuntuu siltä, että vastahan tässä on päästy alkuun. :-)

Tämän sunnuntain esiteltävä on siis, otsikon mukaisesti, Dionne Warwick, joka myös esiintyy tänään illalla Helsingin Musiikkitalossa. Uskaltaisin väittää, että sille aina mainitulle "suurelle yleisölle", ainakin suomalaiselle, Warwick on tunnetuin 1980-luvun alun hitistään "Heartbreaker".


Heartbreaker-hitin lisäksi Warwick on tehnyt lukuisia muitakin, ikivihreitä ja ikimuistoisia kappaleita: 1960-luvulla mm. kappaleet Walk on by, Alfie, Say a little prayer ja Do you know the way to San Jose. Arvostettuja Grammy-palkintoja Warwick on pitkällä urallaan voittanut viisi, ehdokkaana hän on näiden voittojen lisäksi ollut seitsemän kertaa.

72-vuotias Warwick on oman uransa lisäksi tullut tunnetuksi myös kahden huippumuusikon sukulaisena (tätä kirjoitettaessa tulee väistämättä mieleen se vanha radio-ohjelma "Melkein sukua julkkikselle"): Warwick on laulajatar Dee Dee Warwickin isosisko ja helmikuussa edesmenneen Whitney Houstonin serkku.

Warwickin laadukkaasta tuotannosta oma ehdoton suosikkini on kappale "I'll never love this way again". Vuonna 1979 julkaistu kappale on Richard Kerrin ja Will Jenningsin tuotantoa, ja sen tuotti ikisiirappinen Barry Manilow. Kappale liittyy omassa elämässäni nuoruusvuosien sydänsuruihin, mutta kappale on silti hieno. :-) Toivottavasti Warwick esittää sen myös tänä iltana!


lauantai 19. toukokuuta 2012

Viikonlopun luontolausahdus

"Kun ihminen tappaa tiikerin,
sitä sanotaan urheiluksi.
Kun tiikeri tappaa ihmisen,
sitä sanotaan julmuudeksi."

George B. Shaw

Kuva: www.rnw.nl

torstai 17. toukokuuta 2012

LaDonna Andrea Gaines - Donna Summer

Aukaisin juuri äsken koneeni tarkoituksenani kirjoittaa teksti Dionne Warwickista, jota olen menossa tulevana sunnuntaina katsomaan ja kuuntelemaan Helsingin Musiikkitaloon. Ennen bloggerin avaamista katsahdin kuitenkin Ilta-Sanomien nettilehteen, ja näin uutisen Donna Summerin kuolemasta. Niinpä tuo Warwick-teksti saa nyt hetken odottaa.

Donna Summer, tuo disco-aikakauden kirkkaimpiin kuningattariin kuulunut laulaja, oli kuollessaan 63-vuotias. Nähtävästi hän oli osannut pitää syöpään sairastumisensa salassa, koska ainakaan moniin lehtiin tai muihin tiedotusvälineisiin ei tuota tietoa ollut vuotanut. En muista, olenko jo tunnustanut heikkouteni disco-musiikkiin, mutta tunnustettakoon se nyt viimeistään tässä vaiheessa bloggaushistoriaani. Donna Summer, Diana Ross, Gloria Gaynor, Tina Charles, Amii Stewart - nuo kaikki edustavat lapsuuteni disco-laulajattaria, joita kuunneltiin joko radiosta Nuorten sävellahjasta tai vinyylilevyltä joltain K-Tel-levymerkin kokoomalevyltä. Jos kävi todella hyvä tuuri, jonkun näistä saattoi kuulla laulavan myös Lauantaitanssien disco-hittiä. Livenähän he eivät toki siellä olleet laulamassa, eikä musiikkivideoitakaan vielä 1970-luvun puolivälissä ja lopussa nähty, vaan välillä näytettiin Åke Blomqvistin disco-opissa olleita tanssijoita, ja välillä kuvaaja zoomasi levynkanteen... :-) Oi, miten hellyyttäviä muistoja!

Takaisin Donna Summeriin. Siskoni kävi kielikurssilla Englannissa hieman 1970-luvun puolivälin jälkeen, ja muistan vieläkin, kun hän iltalennolla Lontoosta saavuttuaan kaivoi minulle matkalaukustaan hämärässä olohuoneessamme Donna Summerin "Once upon a time" -kaksoislevyn!

Kuva: en.wikipedia.org

Levynkansi aukesi komeaksi aukeamaksi, eikä vaatimattomuudesta voinut puhua: ei levyn kantta koskien, eikä sisällöstäkään koreutta puuttunut. Kappaleet olivat "juuri sitä itseään", 70-luvun discoa parhaimmillaan. Kappaleiden alut olivat usein rauhallisia, tunnelmoivia, ja sitten, kuin varkain, disco-komppi otti kappaleen haltuunsa, ja sovitukset pursusivat soitinten runsautta. Tällä levyllä kuulin myös ensimmäistä kertaa kaksi kappaletta toisiinsa sidottuina, eli kappaleet vaihtuivat ilman sitä normaalia kappaleiden välissä ollutta taukoa. Voi, miten uudelta se tuntuikaan - sitä piti kuunnella uudelleen ja uudelleen kerta toisensa jälkeen...

Once upon a time -levy oli varmaan soitetuin levyni koko tuon kesän, ja monta vuotta sen jälkeenkin. Kuten niin monet hyvätkin levyt, myös tuo tupla-cd hautautui kirjahyllyssä syvemmälle ja syvemmälle arkiston uumeniin, ja cd-levyjen esiinmarssi merkitsi tuonkin levyn pakkaamista pahvilaatikkoon. Kunnes, muutama vuosi sitten, löysin jostain ale-hyllystä saman levyn cd-versiona, ja nostalgisin tuntein ostin sen samalta seisomalta. Ja yllätys yllätys: jos on kerran ollut disco-musiikin ystävä, ja on sitä edelleen (ihan julkisesti!), niin ajan hammas ei ole tuohon levyyn purrut! Levyn kaikki kappaleet ovat kolmikon Giorgio Moroder, Pete Bellotte ja Donna Summer käsialaa.

Donna Summerin ura oli lähtenyt nousukiitoon jo ennen tätä kyseistä levyä: hänen ensimmäinen ykköshittinsä oli vuonna 1977 ilmestynyt "I feel love", jota pidetään yhtenä elektronisen musiikin tienviitoittajista: taustat oli ensimmäistä kertaa tehty pelkillä syntetisaattoreilla.

Kuva: www.donnasummer.if


Summerin pitkän uran varrelle mahtui useita hittejä: tässä jo mainittujen lisäksi mm. Love to love you baby, I remember yesterday, The wanderer, She works hard for the money, Bad Girls sekä viimeiseksi suureksi hitiksi jäänyt This time I know it's for real vuodelta 1989. Legendaarinen on tietysti myös duetto No more tears - Enough is enough yhdessä Barbara Streisandin kanssa.

Uutinen Donna Summerin poismenosta toi tietynlaisen haikeuden mieleen. Se "ainoa oikea" disco-kausi taitaa olla painumassa unholaan disco-kuningattarien poistuessa joukostamme. Onneksi musiikki jää!

Taidanpa kaivaa Once upon a time -levyn esiin huomista työmatkaa varten - Donna Summeria muistellen.

Tässä vielä kymmenminuuttinen kooste Summerin hiteistä hänen itsensä esittämänä.


Ei vielä juhannus, vaan helatorstai

Satuin Internetin ihmeellisessä maailmassa törmäämään tallenteeseen syntymävuodeltani, vuodelta 1968. Juha "Junnu" Vainio esittää yhdessä "Janatuisen jazz-bändin" kanssa oman kappaleensa "Juhannustanssit". Mikä riemastuttava tekstin käsittely - aina ei tarvitse edetä nuottikuvan mukaan, eikä pysyä siinä tahdissa, mikä on nuottiin kirjoitettu.

Muutenhan tästä esityksestä voi olla mitä mieltä tahansa, mutta jotenkin tuo "riemastuttava" oli juuri se tunne, jonka tämä minussa herätti. Ja onhan tässä ajan patinaa, paitsi silmälaseissa, niin myös mikrofonissa.... :-)

Keväistä helatorstaita Sinulle!


maanantai 14. toukokuuta 2012

Miesten maailma! :-)

Vauhdikas viikko on takana. Loppuviikolle ajoittui oikea juhlaputki - perjantaista sunnuntaihin isoja, ihania juhlia illasta toiseen, niin työ- kuin henkilökohtaisessakin ympäristössä ja seurassa. Juhliminen toki väsyttää, mutta kyllä juhlat myös antavat paljon - kiitos niin juhlien järjestäjille kuin kanssajuhlijoillekin!

Viikko aloitetaan miehekkäissä merkeissä. Olen ehkä jo kyllästymiseen asti kehunut American Idol -kilpailijaa nimeltä Joshua Ledet. Ja niin teen tänäänkin. Häntä kun ei voi olla kehumatta! Nuoresta iästään huolimatta aivan hillitön musikaalisuus ja äänen hallinta, mutta siinä samassa paketissa myös yhä harvinaisemmaksi käyvä (?) tunneyhteys kulloinkin esitettävään kappaleeseen ja sen sanoitukseen.

Saatan olla yksin mielipiteeni kanssa (no, en nyt aivan yksin kuitenkaan....), mutta tämän nuoren miehen tulkinnat tulevat iholleni ja sydämeeni.

IHANAA!!!

Tässä Joshuan viimeisin esitys: James Brown -klassikko "It's a man's world". Energistä viikkoa Sinulle!


keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Sanoissa on eroja

Sain viime viikolla poikkeuksellisen hyvää palvelua, ja lähetin eilen ko. liikkeeseen kiitoksen sähköpostitse. Tänään sain minua palvelleelta ihmiseltä sähköpostin, jossa hän puolestaan kiitti saamastaan positiivisesta palautteesta (jota me suomalaiset muuten mielestämme annamme aivan liian vähän). Sähköpostikeskustelumme oli siis kovin positiivinen suuntaan jos toiseenkin, mutta jäin silti miettimään, mikä tuossa saamassani sähköpostiviestissä teki minut niin iloiseksi.

Ja sitten keksin.

Kyse oli sanojen valinnasta.

Saamassani postissa tämä henkilö käytti verbiä "kohdata" tavanomaisen "tavata"-verbin sijaan. Miten suuri ero onkaan sillä, että kirjoittaa "Kiitos miellyttävästä kohtaamisestamme", kuin että kirjoittaisi "Kiitos miellyttävästä tapaamisestamme". Kohtaamisessa ihminen kohtaa ihmisen, tapaaminen voi olla vain kadulla tapahtuva ohikävely.

On se joskus pienestä kiinni. Iloiseksi tuleminen.

Viestin kirjoittajalle iso kiitos.

Kuva: "Touched by words" (www.free-hdwallpapers.com)

maanantai 7. toukokuuta 2012

Voiko viikon alkajaisiksi toivottaa "hyvää ötyä"?

Loppuviikon juhlallisuudet, läheisen ihanat 50-vuotisjuhlat, on nyt juhlittu, ja paluu arkeen on edessä. Suomi on saanut uuden Idols-voittajan, ja Ranska uuden presidentin. Nämä molemmat näyttivät olleen tärkeimmät ja samanarvoiset uutiset, kun äsken koneen Internetiin yhdistin. Voi aikoja, voi tapoja...

Tästäpä sainkin näppärän aasinsillan viikon ensimmäiseen postaukseen: ne vanhat hyvät ajat! :-) Viime viikolla tuli ystäväni kanssa puhetta 70-luvun lopulla esitetystä "Parempi myöhään" -tv-sarjasta, ja saman tien klikkasimme itsemme Youtubeen katsomaan parhaita paloja. Äsken tarkistin muistikuviani yksityiskohtaisempia tietoja sarjasta, ja ajattelehan: sarjaa esitettiin kerran kuukaudessa! Kyllä ovat ajat muuttuneet: kuinkakohan moni tv-sarja, jota näinä päivinä esitettäisiin kerran kuukaudessa, saisi uskollisia seuraajia? Nykyihmisen pinna tuntuu olevan sen verran kireällä ja aikataulu kiireinen, että Salkkaritkin alkavat varmaan kohta tulla kaksi kertaa päivässä...

Parempi myöhään -sarjan tunnetuimmat ja mieleenpainuvimmat sketsit olivat varmaan ne Ritva Valkaman ja Pentti Siimeksen tulkitsemat lemmenpari-duetot, joista elämään on jäänyt ainakin Akun ja Iineksen "Sinut haluan vain". Pienen selailun jälkeen löytyivät myös Pekka Puupään ja Justiinan "Tuu jo tangoon" sekä ainakin etäisesti King Kongilta ja kaunottarelta näyttävien hahmojen tulkitsema "Rakkaus on hellyyttä".

Tähän viikon alkuun linkitän kuitenkin ohjelman loppupuolen vakiosketsin: Jussi Jurkan lukeman iltasadun. Tämän sadun johdosta ainakin meidän perheessämme toivotetaan "Hyvää ötyä". :-)

Onko lukijoissa ketään, joka myös muistaa Parempi myöhään -sarjan, tai mahdollisesti joitain muita saman aikakauden tv-sarjoja, joista joku sketsi tai hahmo on jäänyt mieleen?

Aurinkoista kevätviikkoa Sinulle - vai pitäisikö kirjoittaa "Aurinkosita ketvävikoa Snulle"?


keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Mars mars

Lyhyesti: vilkaisin äsken nettilehteä, jossa kerrottiin, että tulevana sunnuntaina ratkeavassa Idols-finaalissa molemmat finalistit laulavat tätä finaalia varten sävelletyn ja sanoitetun kappaleen "Onko Marssissa lunta".

Voi parahdus. Mitä tälle armaalle äidinkielellemme on tapahtumassa? Onko tuo tuplaässä oikeasti kappaleen nimessä, vai onko kyseessä vain uutiseen livahtanut lipsahdus, sitä en tiedä, mutta se sai minut huokaamaan syvään.

Huokaus.